Financial lease
Bedrijfsauto
Bedrijfsauto
5 min
0

Hoe werkt een zakelijke financial lease? Voordelen en aandachtspunten

5 min
0

Hoe werkt financial lease?

Financial lease is een financieringsoptie waarbij een bedrijf een auto leaset voor een bepaalde periode tegen een vast maandelijks bedrag. In tegenstelling tot bij operational lease, waarbij de leasemaatschappij eigenaar blijft van de auto, wordt de lessee (het bedrijf dat leaset) bij financial lease uiteindelijk de juridische eigenaar van de auto na afloop van het leasecontract. Bij financial lease begin je als economisch eigenaar.

Tijdens financial lease betaalt de lessee gedurende de leaseperiode een vast maandelijks bedrag aan de leasemaatschappij. Dit bedrag omvat zowel de aflossing van het geleende bedrag als de rente, en kan ook eventuele servicekosten omvatten. Na afloop van het leasecontract krijgt de lessee vaak de optie om de auto te kopen voor een vooraf overeengekomen bedrag, waardoor het volledige eigendom van de auto wordt overgedragen aan de lessee.

Financial lease voor auto's is populair bij bedrijven die behoefte hebben aan het gebruik van auto's voor hun bedrijfsactiviteiten, zoals zakelijk woon-werkverkeer of het vervoer van goederen, zonder de volledige aanschafkosten in één keer te hoeven betalen. Het stelt bedrijven in staat om auto's te leasen en tegelijkertijd de liquiditeit te behouden voor andere bedrijfsinvesteringen.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Financial lease biedt verschillende voordelen voor bedrijven die op zoek zijn naar financieringsopties voor bedrijfsmiddelen zoals voertuigen.

Eigendom
Bij financial lease wordt de lessee uiteindelijk de eigenaar van het geleasede voertuig nadat alle leasebetalingen zijn voldaan. Dit betekent dat het voertuig op de balans van het bedrijf komt te staan en kan worden beschouwd dat het bedrijf de juridische eigenaar van de auto is.

Flexibele financiering
Financial lease biedt een flexibele financieringsoplossing voor bedrijven die niet direct kapitaal beschikbaar hebben om een voertuig aan te schaffen. Door middel van maandelijkse leasebetalingen kan het voertuig worden gebruikt zonder dat er een grote initiële investering nodig is.

Belastingvoordelen
In veel landen kunnen leasebetalingen fiscaal aftrekbaar zijn als operationele kosten, waardoor de belastingdruk van het bedrijf kan worden verminderd. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de financiële positie van het bedrijf en het maximaliseren van de winst.

Vast maandelijks bedrag
Met financial lease betaalt de lessee een vast maandelijks bedrag gedurende de looptijd van het leasecontract. Dit maakt budgettering eenvoudiger, omdat bedrijven weten welke kosten ze kunnen verwachten.

Geen kilometerbeperkingen
In tegenstelling tot bij sommige andere leasingopties, zoals bijvoorbeeld bij private lease, zijn er bij financial lease geen beperkingen wat betreft het aantal kilometers dat met het voertuig mag worden gereden. Bedrijven kunnen het voertuig gebruiken voor zowel lange als korte afstanden, afhankelijk van hun behoeften.

Wat zijn de nadelen van financial lease?

Financial lease biedt verschillende voordelen voor bedrijven die op zoek zijn naar financieringsopties voor bedrijfsmiddelen zoals voertuigen. Echter, net als elke financiële regeling, heeft het ook enkele nadelen waar bedrijven rekening mee moeten houden voordat ze een beslissing nemen.

Zelf onderhoud regelen
In tegenstelling tot bij operational lease, waar vaak een servicecontract is inbegrepen, ben je bij financial lease zelf verantwoordelijk voor het regelen en bekostigen van onderhoud en reparaties. Dit betekent dat je zelf beslissingen moet nemen over wanneer en waar reparaties worden uitgevoerd, en je draagt ook zelf de kosten hiervan.

Schuld op de balans
Een financial leaseovereenkomst wordt beschouwd als een schuld op de balans van je bedrijf. Dit kan de solvabiliteit van je bedrijf verminderen, wat de mogelijkheid om financiering te verkrijgen kan beïnvloeden. Bovendien kan de waarde van het geleasede bedrijfsmiddel sneller dalen dan verwacht, wat een risico vormt voor jou als eigenaar.

Vastzitten aan een contract
Nadat je een leasecontract hebt afgesloten, kun je dit in de meeste gevallen niet zomaar wijzigen of beëindigen. Hoewel sommige leaseovereenkomsten de mogelijkheid bieden om vroegtijdig af te lossen onder bepaalde voorwaarden, kunnen hier extra kosten aan verbonden zijn. Dit gebrek aan flexibiliteit kan een beperking vormen als de behoeften van je bedrijf veranderen gedurende de looptijd van het contract.

Beperkte flexibiliteit bij upgrades
Met financial lease ben je gebonden aan het gekozen voertuig gedurende de looptijd van het contract. Als je bedrijf groeit of verandert en je behoefte hebt aan een ander type of model voertuig, kan het lastig zijn om over te stappen zonder extra kosten of administratieve rompslomp.

Risico bij schade of waardedaling
Als het geleasede voertuig schade oploopt of sneller in waarde daalt dan verwacht, blijf je nog steeds verantwoordelijk voor het terugbetalen van het volledige leasebedrag. Dit kan financiële druk veroorzaken, vooral als de schade niet gedekt is door verzekeringen of als de waardevermindering groter is dan voorzien.

Financial leasemaatschappijen

Ben je op zoek naar een geschikte optie om een auto te leasen zonder grote investeringen die je vooraf betaald? Financial lease biedt een flexibele oplossing voor zowel zakelijke als particuliere behoeften. Hier zijn enkele leasemaatschappijen die financial lease aanbieden. Of je nu als ondernemer je wagenpark wilt uitbreiden of als particulier een nieuwe auto wilt rijden, deze bedrijven bieden diverse mogelijkheden die passen bij jouw situatie. 

LeasePlan
LeasePlan is een wereldwijde leider in autoleasing en mobiliteitsoplossingen. Ze bieden financial lease aan voor zowel zakelijke als particuliere klanten. LeasePlan staat bekend om zijn uitgebreide ervaring, innovatieve diensten en brede scala aan leaseopties.

Athlon
Athlon is gespecialiseerd in duurzame mobiliteit en biedt een breed scala aan leaseoplossingen, waaronder financial lease. Ze staan bekend om hun klantgerichte aanpak, innovatie en groene mobiliteitsoplossingen.

Alphabet
Alphabet is onderdeel van BMW Group en biedt maatwerk leaseoplossingen voor zowel grote bedrijven als het MKB. Ze onderscheiden zich door hun digitale mobiliteitsoplossingen en focus op klanttevredenheid.

Arval
Arval is gespecialiseerd in operationele autolease en biedt wereldwijd diensten aan voor zowel grote bedrijven als zelfstandigen. Ze staan bekend om hun focus op duurzaamheid, innovatie en mobiliteitsdiensten.

Volkswagen Pon Financial Services
Deze leasemaatschappij richt zich op mobiliteitsoplossingen voor de merken van de Volkswagen Groep, zoals Volkswagen, Audi, SEAT en ŠKODA. Ze bieden financial lease aan met een breed scala aan voertuigen en maatwerkopties voor klanten.

Terberg Leasing
Terberg Leasing is een Nederlandse leasemaatschappij die zich richt op financial lease voor bedrijven van verschillende groottes. Ze onderscheiden zich door hun persoonlijke benadering, flexibiliteit en expertise in maatwerk leaseoplossingen.

Hitachi Capital Mobility
Hitachi Capital Mobility biedt financial lease aan voor zowel personenauto's als bedrijfswagens. Ze staan bekend om hun focus op innovatie, duurzaamheid en klantgerichte mobiliteitsoplossingen.

DirectLease
DirectLease is een online leasemaatschappij die zich richt op financial lease voor particulieren en bedrijven. Ze staan bekend om hun transparante prijzen, eenvoudige leaseproces en uitgebreide service.

Mobility Service Nederland
Deze leasemaatschappij biedt maatwerk leaseoplossingen voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Ze onderscheiden zich door hun flexibiliteit, klantgerichte aanpak en brede scala aan mobiliteitsdiensten.

SternLease
SternLease is onderdeel van Stern Groep en biedt financial lease aan voor zowel personenauto's als bedrijfswagens. Ze onderscheiden zich door hun uitgebreide servicepakket, lokale aanwezigheid en klantgerichte benadering.

Wat is goedkoper financial lease of private lease?

Of financial lease of private lease goedkoper is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke omstandigheden en behoeften van de individuele gebruiker. Over het algemeen zijn de maandelijkse kosten van private lease vaak lager dan die van financial lease, omdat bij private lease alle kosten in één vast maandelijks bedrag zijn opgenomen, inclusief onderhoud, verzekering en belastingen. Dit biedt duidelijkheid en gemak voor particulieren, omdat ze weten wat hun maandelijkse uitgaven zullen zijn zonder onverwachte kosten.

Aan de andere kant kan financial lease voor sommige mensen goedkoper zijn op de lange termijn, vooral als ze de auto voor een langere periode houden en geen behoefte hebben aan de flexibiliteit van private lease. Met financial lease heeft de lessee namelijk de mogelijkheid om het voertuig uiteindelijk te kopen tegen een vooraf overeengekomen bedrag, waardoor ze uiteindelijk eigenaar worden van de auto. Dit kan voordeliger zijn dan het huren van een auto via private lease op de lange termijn, omdat bij private lease de lessee nooit eigenaar wordt van de auto.

De keuze tussen financial lease en private lease hangt af van verschillende factoren, waaronder de voorkeuren, financiële situatie en mobiliteitsbehoeften van de individuele gebruiker.

Financial lease voor particulieren

Financial lease voor particulieren biedt een aantrekkelijke optie voor mensen die een auto willen kopen, maar niet het volledige aankoopbedrag vooraf willen betalen. Bij financial lease wordt de auto gefinancierd door een leasemaatschappij, waardoor de particulier de mogelijkheid heeft om de auto in termijnen af te betalen.

Een van de voordelen van financial lease voor particulieren is dat je de auto zelf kunt kiezen, ongeacht het merk of model, en dat je deze naar eigen wens kunt aanpassen. Bovendien kun je profiteren van fiscale voordelen, zoals de aftrekbaarheid van de rente en de mogelijkheid om de betaalde BTW terug te vorderen als je de auto gebruikt voor zakelijke doeleinden.

Het is belangrijk om te onthouden dat bij financial lease de auto als onderpand dient voor de lening, wat betekent dat de particulier het risico loopt de auto te verliezen als hij niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Daarnaast komen alle kosten voor onderhoud, reparaties, verzekeringen en belastingen voor rekening van de particulier.

Reacties
Categorieën