Zakelijke rekening openen? Bekijk en vergelijk de kosten en voordelen
Zakelijke rekening
Administratie & boekhouding
Administratie & boekhouding
12 min
0

Zakelijke rekening openen? Bekijk en vergelijk de kosten en voordelen

12 min
0

Zakelijke rekening: de kern van financieel beheer voor ondernemingen

Een zakelijke rekening is een essentieel hulpmiddel voor elk bedrijf, groot of klein. Het opent de deur naar georganiseerd financieel beheer en biedt tal van voordelen voor ondernemers. Maar voordat u een zakelijke rekening opent, is het belangrijk om te begrijpen wat het inhoudt, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe u de kosten kunt vergelijken.


Zakelijke rekening vergelijken

Bij het kiezen van de juiste bank voor het openen van een zakelijke betaalrekening is het essentieel om de verschillende opties te vergelijken. Hieronder vindt u een vergelijking van enkele bekende banken en financiële instellingen in Nederland om u te helpen de beste keuze te maken voor uw zakelijke rekening:Knab Zakelijke Rekening: jouw financiële buddy

Geen verrassingen, alleen duidelijkheid. Bij Knab geloven we in transparantie. Voor een vast maandelijks bedrag krijg je alles wat je nodig hebt en meer. We spreken hier niet over slechts een paar transacties; we hebben het over 500 gratis transacties per jaar. En mocht je een drukke ondernemer zijn die deze limiet overschrijdt, dan zijn de extra kosten minimaal.

Een bank die met je meedenkt. Voor de ZZP'ers die net beginnen, biedt Knab een speciaal starterspakket. Voor de eerste zes maanden betaal je maar €3,50 per maand. Daarnaast krijg je toegang tot allerlei slimme tools en diensten, zoals betaaloplossingen met korting, een starterslimiet creditcard en natuurlijk de Knab App vol handige features voor je financiën.

Waarom voor Knab kiezen? Omdat we meer bieden dan alleen bankieren. Denk aan gratis betaal- en spaarrekeningen voor al je zakelijke behoeften, van btw tot winstreserveringen. Ook voor verzekeringen en een boekhoudpakket ben je bij Knab aan het juiste adres.

ABN AMRO Volop Ondernemen: alles onder één dak

Zakelijk bankieren, maar dan makkelijk. Met een zakelijke rekening van ABN AMRO maak je het ondernemen een stuk lichter. Splits eenvoudig je zakelijke en privéuitgaven, koppel moeiteloos je boekhouding en krijg inzicht in al je financiën met het handige ABN AMRO dashboard.

Vind jouw perfecte pakket. Met onze Volop Ondernemen pakketten heb je binnen 5 minuten je zakelijke rekening aangevraagd. Elk pakket komt met unieke voordelen, zoals gratis spaarrekeningen en de mogelijkheid om overal veilig te betalen met je smartphone.

Drie maanden op onze kosten. Kies voor een van onze Volop Ondernemen pakketten en de eerste 3 maanden zijn gratis. Het maakt niet uit of je kiest voor Slim, Ambitieus of Grenzeloos, wij staan achter je.

Rabo ZZP Rekening: houd je kosten flexibel en laag

ZZP'ers, welkom bij Rabobank. We weten dat elke cent telt. Daarom betaal je bij ons geen vaste kosten. Als starter heb je de eerste 6 maanden zelfs helemaal geen kosten voor je eurobetalingen en krijg je een aantal gratis producten.

Betaal voor wat je gebruikt. Slechts €0,39 per overboeking en dat is het. Geen verborgen kosten. Met de Rabo App heb je altijd en overal toegang tot je zakelijke financiën, maak je gemakkelijk facturen en verstuur je betaalverzoeken in een handomdraai.

Extraatjes die het verschil maken. Start je avontuur met de Rabo ZZP Rekening en geniet van flexibiliteit zonder vaste maandelijkse kosten. De eerste 6 maanden zijn alle eurobetalingen, je boekhoudkoppeling en zelfs je aansprakelijkheidsverzekering helemaal gratis.
ING Starterspakket: een vliegende start voor jouw onderneming

Speciaal voor de starters onder ons. Ben je net begonnen met je droom te verwezenlijken? Het ING Starterspakket is jouw financiële wingman. Specifiek ontworpen voor nieuwe ondernemers, stichtingen en verenigingen die minder dan een jaar bestaan, zorgt dit pakket ervoor dat je van start gaat met een voorsprong.

Een pakket dat met je meegroeit. Begin je avontuur zonder kosten voor de eerste zes maanden, inclusief alle online transacties binnen SEPA-landen. Na deze periode betaal je een vast laag maandbedrag van €9,90. En dat is niet alles; van facturatiesoftware tot korting op zakelijke diensten, ING zet je op het juiste spoor.

Waarom kiezen voor ING? Omdat we meer dan 600.000 ondernemers hebben geholpen hun dromen te realiseren. Met het Starterspakket krijg je niet alleen een zakelijke rekening en betaalpas, maar ook toegang tot onze gebruiksvriendelijke app en internetbankieren, zodat je altijd en overal je financiën in de hand hebt.

Finom Solo: jouw financiële hub, simplified

Flexibel en voordelig. Finom begrijpt dat elke ondernemer uniek is. Daarom biedt Finom Solo je de vrijheid om te kiezen uit vier verschillende plannen die passen bij jouw bedrijfsbehoeften. Of je nu freelancer bent of een groeiende onderneming leidt, er is altijd een plan dat bij je past.

Alles op één plek. Met Finom wordt financieel beheer een fluitje van een cent. Koppel je bankrekening aan de app en krijg een volledig overzicht van al je transacties. Facturatie? Check. Betalingsherinneringen? Dubbelcheck. Finom automatiseert je financiën, zodat jij je kunt focussen op wat echt belangrijk is: je bedrijf.

Voordelen die tellen. Drie gratis fysieke betaalkaarten, een razendsnelle online opening binnen 72 uur, en gratis geldovermakingen naar andere Finom-gebruikers. Met Finom Solo heb je een krachtige financiële tool in handen die meegroeit met je bedrijf.

Maar let op de beperkingen. Niet alles is rooskleurig met Finom Solo. Het storten van contant geld behoort niet tot de mogelijkheden, wat een beperking kan zijn voor bedrijven die nog steeds contante transacties doen. Ook het ontbreken van (online) betalen en koppelen via iDEAL kan voor sommige ondernemers een dealbreaker zijn, gezien de populariteit van iDEAL in Nederland. En hoewel de online service efficiënt is, betekent het ook dat persoonlijke assistentie beperkt is; je kunt alleen online geholpen worden.

Revolut Business: grenzeloos ondernemen

Internationaal ondernemen zonder zorgen. Revolut Business is de droom van elke internationale ondernemer. Met de mogelijkheid om in 150 valuta's te betalen en 28 valuta's te ontvangen en aan te houden, biedt Revolut een wereld van mogelijkheden. En ja, je kunt zelfs handelen in cryptovaluta.

Een rekening die zich aanpast aan jou. Kies uit zes verschillende pakketten die passen bij jouw bedrijfsmodel, van freelancers tot snelgroeiende bedrijven. Met Revolut zijn er geen verborgen kosten; je betaalt alleen voor wat je gebruikt.

Revolut Business biedt verschillende pakketten, waaronder Freelancer Free, die gratis zakelijk bankieren biedt met een debit-Mastercard (verzendkosten van toepassing). Bij dit pakket ontvang je 60 gratis lokale transacties per jaar, maar let op: de bedrijfs-API en boekhoudkoppeling zijn niet inbegrepen bij Freelancer Free.

Met Revolut Business kun je internationaal uitbreiden met gemak, gebruikmakend van de veelzijdige financiële diensten en tools die zijn afgestemd op de behoeften van moderne bedrijven.

Voordelen die opvallen. Gratis SEPA-overschrijvingen, een debet-Mastercard zonder extra kosten (behalve verzendkosten) en een gratis zakelijke rekening die je kunt koppelen aan je boekhoudsoftware. Het enige nadeel? De klantenservice is Engelstalig, maar laat dat je niet tegenhouden om de wereld te veroveren.

Voordelen:

 • Valuta Flexibiliteit: Ontvang en houd tot 28 verschillende valuta's aan, waarmee je in 150 valuta's kunt betalen. Ideaal voor bedrijven met internationale transacties.
 • Crypto Handel: Uniek aan Revolut is de mogelijkheid om te handelen in cryptovaluta, waardoor je je financiële portfolio kunt diversifiëren.
 • Open API: De open API maakt het gemakkelijk om betalingen te automatiseren en je financiën efficiënt te beheren.
 • Geen Verborgen Kosten: Transparantie in kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Valutawissel Voordelen: Tot een vast bedrag kun je kosteloos valuta wisselen, daarna geniet je van een lage wisselkoers van 0,6% voor bedragen tot € 5.000, zonder wisselkoersopslag.

Nadelen:

 • Internationale Overschrijvingen: Kosten € 5,00 per keer, wat kan oplopen bij regelmatig gebruik.
 • Geldopname Kosten: 2,00% kosten per geldopname, wat vooral nadelig kan zijn voor bedrijven die vaak contant geld nodig hebben.
 • Engelstalige Klantenservice: De klantenservice is volledig in het Engels, wat een barrière kan vormen voor niet-Engelssprekende ondernemers.

Bunq Easy Bank Business: de slimme keuze voor ondernemers

Bunq Easy Bank Business schudt de traditionele bankwereld op met zijn frisse, digitale aanpak. Dit pakket van Bunq, de pionier onder de Nederlandse online banken, zit vol met essentiële features en biedt daarmee een uitgeklede versie van de luxere Bunq-rekeningen. Denk aan handige betaal-alerts direct op je smartphone, de vrijheid van Apple Pay en de gemak van betaalverzoeken.

Voor slechts €7,99 per maand stap je in de wereld van Bunq met een keuze tussen een stijlvolle Bunq Maestro of Mastercard. Bunq, sinds 2016 actief in de zakelijke markt, richt zich vooral op de kleine ondernemer met hun trio aan zakelijke pakketten: Easy Money Business, Easy Green Business, en Easy Bank Business. Zo is er altijd een pakket dat past bij jouw bedrijfsbehoeften.

Bunq zet zich af tegen de papierberg die vaak bij traditionele banken komt kijken door alles online te doen. Dat betekent geen onnodig papierwerk meer! Het enige minpunt? Geen fysieke kantoren, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met de naadloze boekhoudkoppeling waardoor transacties automatisch in je boekhouding belanden. Plus, je opent moeiteloos meerdere rekeningen gratis. Let wel, sommige services zijn in het Engels en kunnen variabele kosten met zich meebrengen.

Wat maakt Bunq Easy Bank Business uniek?

Bij het Easy Bank pakket ontvang je een gratis fysieke pas, waarbij je de keuze hebt tussen een Mastercard credit- of debitcard, of een Maestro pas. Je kunt deze pas helemaal aanpassen naar jouw wensen op het moment van aanvraag.

Bunq-gebruikers profiteren van een kosteloze creditcard, die direct klaar is voor wereldwijd en online gebruik via Apple/Google Pay. Met deze creditcard zijn er geen rente- of jaarlijkse kosten.

Een uniek voordeel van Bunq is de wekelijkse rente van 2,46% op je spaargeld, die automatisch wordt uitbetaald op je Bunq Payday. Dit stelt je in staat om je financiële doelen sneller te bereiken door de kracht van samengestelde rente.

Voordelen en nadelen op een rij:

Voordelen:

 • Open een gratis spaarrekening en geniet van de rente.
 • Ontvang één of meerdere fysieke passen bij je pakket.
 • Elke pakket bevat een gratis virtuele creditcard.
 • Creëer tot 25 virtuele kaarten voor flexibel bankieren.
 • Open je rekening in slechts 5 minuten, volledig online.
 • Beheer je bankzaken waar en wanneer je maar wilt.

Nadelen:

 • Het ontbreken van fysieke kantoren.
 • Een deel van de diensten is alleen in het Engels beschikbaar.
 • Variabele kosten kunnen van toepassing zijn.
 • Rood staan is geen optie bij Bunq.

Bunq Easy Bank Business bewijst dat modern bankieren niet alleen efficiënt en flexibel kan zijn, maar ook vol mogelijkheden zit om je bedrijf financieel te laten groeien zonder het gedoe van traditioneel bankieren.


SNS ZZP Rekening: simpel, zeker en zonder gedoe

De SNS ZZP Rekening houdt het graag eenvoudig voor zelfstandige ondernemers. Voor slechts €7,95 per maand biedt SNS een zakelijke rekening zonder verrassingen. De rekening omvat 1000 gratis transacties per jaar, een SNS Wereldpas, en een digipas voor veilig online bankieren. De eerste drie maanden zijn zelfs gratis.

Uniek aan SNS is de no-nonsense benadering met één vaste lage prijs. Geen extra kosten voor transacties tot aan je jaarlijkse limiet van 1000. En mocht je groeien, dan is een upgrade naar de SNS Zakenrekening, met meer financiële producten en diensten, zo geregeld.

Voordelen van de SNS ZZP Rekening:

 • Vaste lage prijs zonder verborgen kosten.
 • Persoonlijk advies in meer dan 200 SNS winkels.
 • Gemakkelijke overgang tussen particuliere en zakelijke rekeningen via de SNS Mobiel Bankieren App.
 • Eenvoudig opwaarderen naar een uitgebreider pakket voor groeiende ondernemers.

Nadelen van de SNS ZZP Rekening:

Voor bepaalde ondernemingen stelt de SNS ZZP Rekening duidelijke grenzen. Ondernemingen actief in sectoren zoals autohandel, onroerend goed, horeca, fysieke detailhandel, of holdings met dergelijke werkmaatschappijen, kunnen tijdelijk geen rekening openen. Ook bedrijven met meer dan €120.000 aan contant geld, of die voor meer dan 10% van hun omzet afhankelijk zijn van contant geld, vallen buiten de criteria van SNS. Dit kan voor ondernemers in deze categorieën een aanzienlijke beperking vormen.

ASN Betalen Zelfstandigen: duurzaam bankieren voor ZZP'ers

ASN Bank, bekend om zijn duurzame bankactiviteiten, biedt met ASN Betalen Zelfstandigen een perfecte zakelijke rekening voor zzp'ers met een eenmanszaak of BV. Voor €7,50 per maand krijg je 1000 gratis transacties per jaar en de eerste drie maanden gratis bankieren.

ASN Bank valt op door zijn toewijding aan duurzaamheid en lage kosten. Met slechts €9,00 per maand voor het basistarief is ASN een aantrekkelijke optie voor ondernemers die waarde hechten aan zowel kostenefficiëntie als een positieve impact op de wereld.

Voordelen van ASN Betalen Zelfstandigen:

 • Toegang tot een duurzame bank met lage kosten.
 • Inclusief 1000 gratis transacties per jaar.
 • Mogelijkheid tot advies over duurzaam beleggen en investeren.
 • Kies zelf de pincode van je betaalpas.

Overwegingen en Kosten

Hoewel ASN Betalen Zelfstandigen zich positioneert als een duurzame keuze voor de zzp'er, zijn er enkele financiële overwegingen. De maandelijkse kosten voor klantonderzoek bedragen €1,50, en voor elke bijschrijving via betaalverzoek worden kosten van €0,15 gerekend. Bovendien is het niet mogelijk een boekhoudprogramma te koppelen of contant geld te storten, wat de functionaliteit voor bepaalde ondernemers kan beperken.

Bij het vergelijken van deze banken is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals maandelijkse kosten, transactiekosten, extra services en speciale aanbiedingen voor starters. Denk ook aan uw specifieke zakelijke behoeften, zoals internationale transacties, boekhoudkoppelingen en toegang tot financieringsopties.


Nog geen boekhoudprogramma? bekijk onze uitgebreide vergelijking van boekhoudprogramma'sVoordelen van een zakelijke rekening

Een zakelijke rekening biedt tal van voordelen voor ondernemers en is essentieel voor een goed georganiseerde financiële bedrijfsvoering. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het openen van een zakelijke rekening:

 1. Scheiding van zakelijke en persoonlijke financiën: Het gebruik van een zakelijke rekening zorgt voor een duidelijke scheiding tussen uw persoonlijke en zakelijke financiën. Dit maakt het gemakkelijker om uw bedrijfsresultaten bij te houden en belastingaangiften te doen.

 2. Professionaliteit: Een zakelijke rekening draagt bij aan de professionele uitstraling van uw bedrijf. U kunt betalingen ontvangen op een rekening die de naam van uw bedrijf draagt, wat vertrouwen wekt bij klanten en partners.

 3. Overzichtelijke administratie: Met een zakelijke rekening kunt u uw inkomsten en uitgaven overzichtelijk bijhouden. Dit is cruciaal voor budgettering, financiële planning en het voorkomen van verwarring in uw boekhouding.

 4. Gemakkelijke betalingen: U kunt betalingen ontvangen op uw zakelijke rekening via verschillende kanalen, zoals bankoverschrijvingen, creditcardbetalingen en digitale betalingsdiensten. Dit maakt het eenvoudig voor klanten om u te betalen.

 5. Toegang tot zakelijke financiële diensten: Met een zakelijke rekening hebt u toegang tot zakelijke financiële diensten, zoals leningen, kredieten en investeringsmogelijkheden die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van ondernemers.

 6. Belastingvoordelen: Sommige kosten die u maakt in verband met uw zakelijke rekening kunnen fiscale voordelen opleveren, zoals aftrekposten. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie.


Ontdek meer over het optimaliseren van je zakelijke financiën met onze blog over zakelijke creditcards.Nadelen van een zakelijke rekening

Hoewel een zakelijke rekening veel voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waarmee ondernemers rekening moeten houden:

 1. Kosten: Het openen en onderhouden van een zakelijke rekening kan kosten met zich meebrengen, zoals maandelijkse servicekosten, transactiekosten en kosten voor specifieke diensten. Deze kosten variëren per bank.

 2. Wettelijke verplichtingen: U bent mogelijk wettelijk verplicht om een zakelijke rekening te openen als u een bepaalde rechtsvorm heeft, zoals een BV (Besloten Vennootschap). Dit kan extra administratieve verplichtingen met zich meebrengen.

 3. Kredietwaardigheid: Bij het openen van een zakelijke rekening wordt uw zakelijke kredietwaardigheid beoordeeld. Als uw bedrijf een slechte kredietgeschiedenis heeft, kan dit de goedkeuring bemoeilijken.

 4. Beperkingen: Sommige zakelijke rekeningen hebben beperkingen op het aantal transacties dat u kunt uitvoeren zonder extra kosten. Dit kan onhandig zijn als uw bedrijf veel transacties heeft.

 5. Keuze van de bank: Het kiezen van de juiste bank en het juiste type zakelijke rekening kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om verschillende opties te vergelijken voordat u een beslissing neemt.

Het is van essentieel belang om zowel de voordelen als de nadelen te overwegen voordat u een zakelijke rekening opent. Dit helpt u bij het nemen van een weloverwogen beslissing die past bij de behoeften van uw bedrijf.

Zakelijke Rekening Vergelijken

Kosten van het openen van een zakelijke rekening

Het openen en beheren van een zakelijke rekening brengt bepaalde kosten met zich mee. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen en te vergelijken voordat u beslist welke bank en welk type zakelijke rekening het beste bij uw bedrijf passen. Hier zijn enkele veelvoorkomende kosten die u kunt tegenkomen bij het openen van een zakelijke rekening:

 1. Maandelijkse servicekosten: De meeste banken brengen maandelijkse servicekosten in rekening voor het aanhouden van een zakelijke rekening. Deze kosten variëren van bank tot bank en kunnen afhankelijk zijn van het type rekening dat u kiest. Sommige banken bieden gratis zakelijke rekeningen aan voor starters, terwijl andere een vast maandelijks bedrag in rekening brengen.

 2. Transactiekosten: Voor elke transactie die u uitvoert, zoals het storten of opnemen van geld, overschrijvingen, cheques uitgeven en betalingen ontvangen, kunnen transactiekosten van toepassing zijn. Het aantal gratis transacties dat u per maand krijgt, varieert per bank en rekeningtype.

 3. Kosten voor specifieke diensten: Sommige zakelijke rekeningen bieden extra diensten, zoals internationale betalingen, valutatransacties, het gebruik van zakelijke creditcards en cashmanagementdiensten. Deze diensten kunnen extra kosten met zich meebrengen.

 4. Opnamekosten: Als u regelmatig contant geld wilt opnemen bij bankfilialen of geldautomaten, kunnen er opnamekosten van toepassing zijn. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van deze kosten en kijk of uw bank een uitgebreid netwerk van geldautomaten heeft.

 5. Kosten voor papieren uittreksels: Elektronische uittreksels zijn meestal gratis, maar als u papieren uittreksels verkiest, kan uw bank hiervoor kosten in rekening brengen.

 6. Overige kosten: Afhankelijk van uw bank en het type rekening kunnen er andere kosten van toepassing zijn, zoals kosten voor het aanvragen van een zakelijke creditcard, kosten voor spoedtransacties of kosten voor het sluiten van de rekening.

Het is van cruciaal belang om de kostenstructuur van verschillende banken te vergelijken voordat u een zakelijke rekening opent. Houd rekening met uw verwachte transactievolume en behoeften om de meest kosteneffectieve optie te kiezen die past bij uw bedrijfsactiviteiten. Vergeet niet om ook te letten op eventuele kortingen of aanbiedingen voor startende ondernemers.


Reacties
Categorieën