Operational lease
Bedrijfsauto
Bedrijfsauto
5 min
0

Voordelen van operational lease en waarom het geschikt is voor jouw bedrijf

5 min
0

Wat betekent operational lease?

Operational lease is een vorm van leasen waarbij een bedrijf een voertuig leaset voor een bepaalde periode en tegen een vast maandelijks bedrag. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van het voertuig gedurende de leaseperiode. Het bedrijf dat leaset, gebruikt het voertuig en betaalt een vast bedrag voor het gebruik ervan, inclusief onderhoud, verzekering, belastingen en eventuele andere services.

In tegenstelling tot financial lease, waarbij het bedrijf uiteindelijk eigenaar wordt van het voertuig na afloop van de leaseperiode, heeft het bedrijf bij operational lease geen eigendomsrechten op het voertuig. Na afloop van de leaseperiode wordt het voertuig meestal teruggegeven aan de leasemaatschappij, waarna het kan worden doorverkocht of opnieuw kan worden verhuurd.

Operational lease biedt bedrijven flexibiliteit en gemak, omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over zaken zoals onderhoud, verzekering en afschrijving van het voertuig. Bovendien kunnen de kosten van operational lease worden opgenomen als operationele kosten, waardoor het bedrijf geen grote investering hoeft te doen in het aanschaffen van voertuigen en deze op de balans moet plaatsen.

Wat is beter financial lease of operational lease?

Wanneer het aankomt op het kiezen tussen financial lease en operational lease voor zakelijke voertuigen, is het essentieel om de specifieke behoeften en omstandigheden van jouw bedrijf zorgvuldig te overwegen. Elk type lease heeft zijn eigen set van voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze kan een aanzienlijke impact hebben op de financiën en de operationele flexibiliteit van jouw onderneming.

Eigendom van het voertuig
Met financial lease wordt het bedrijf uiteindelijk eigenaar van het voertuig na afloop van de leaseperiode, terwijl bij operational lease het voertuig eigendom blijft van de leasemaatschappij. Als het bedrijf op zoek is naar eigendom van het voertuig op lange termijn, kan financial lease aantrekkelijker zijn.

Operationele kosten
Bij operational lease zijn de operationele kosten inbegrepen in het maandelijkse leasebedrag, zoals onderhoud, verzekering en belastingen. Dit biedt bedrijven de mogelijkheid om de kosten te spreiden en biedt meer voorspelbaarheid in hun uitgaven. In het geval van financial lease zijn deze operationele kosten meestal niet inbegrepen in het leasebedrag en zijn ze de verantwoordelijkheid van de leasenemer. Dit kan leiden tot hogere maandelijkse kosten en minder voorspelbaarheid in de totale uitgaven.

Flexibiliteit
Operational lease biedt over het algemeen meer flexibiliteit dan financial lease. Omdat het voertuig eigendom blijft van de leasemaatschappij, kan de leasenemer gemakkelijker overstappen naar een nieuw voertuig aan het einde van de leaseperiode, zonder zich zorgen te hoeven maken over de verkoop van het oude voertuig. Bij financial lease is de leasenemer verantwoordelijk voor de verkoop van het voertuig aan het einde van de leaseperiode, wat kan leiden tot extra administratieve handelingen en kosten.

Over het algemeen is er geen definitief antwoord op de vraag welke vorm van leasing beter is, omdat dit afhangt van de specifieke behoeften en doelstellingen van het bedrijf. Het is belangrijk om beide opties te evalueren en de meest geschikte keuze te maken op basis van financiële overwegingen, flexibiliteit, eigendomsbehoeften en fiscale implicaties.

Waarom is operational lease duurder dan private lease?

Het kiezen tussen operationele lease en privé lease is een cruciale beslissing voor zowel individuen als bedrijven. Hoewel beide opties voordelen bieden, is het belangrijk om de verschillen grondig te begrijpen om een definitieve beslissing te nemen.

Inclusief diensten
Bij operational lease zijn vaak extra diensten inbegrepen, zoals onderhoud, reparaties, verzekeringen en wegenbelasting. Deze extra services verhogen de maandelijkse kosten van operational lease ten opzichte van private lease, waarbij deze diensten mogelijk niet worden aangeboden of apart moeten worden betaald.

Zakelijke aspecten
Operational lease is gericht op bedrijven en zakelijke behoeften. Hierdoor kunnen de leasecontracten complexer zijn en extra voorzieningen bevatten die zijn afgestemd op de specifieke eisen van zakelijke klanten. Deze extra flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden kunnen leiden tot hogere kosten.

Risico's en afschrijving
Bij operational lease loopt de leasemaatschappij het risico op eventuele waardevermindering van het voertuig na afloop van het leasecontract. Om deze risico's te dekken, worden deze kosten vaak meegenomen in het leasebedrag, waardoor de totale kosten van operational lease hoger kunnen uitvallen.

Schade en verzekering
Voor bedrijven is het van cruciaal belang om volledig gedekt te zijn tegen eventuele schade aan het voertuig. De kosten van verzekeringen en schadeherstel kunnen daarom hoger zijn bij operational lease, omdat bedrijven mogelijk uitgebreidere dekking wensen dan particulieren.

Fiscale aspecten
Voor bedrijven kunnen bepaalde fiscale voordelen gelden bij operational lease, zoals de mogelijkheid om de kosten van het leasen van het voertuig af te trekken van de belastingen. Deze fiscale voordelen kunnen de hogere kosten van operational lease enigszins compenseren, maar ze wegen vaak niet op tegen de totale kosten van het leasen van een voertuig voor zakelijk gebruik.

Is operational lease voordelig?

Of operationele lease voordelig is, hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke behoeften en omstandigheden van een bedrijf. Voor sommige bedrijven kan operationele lease voordelig zijn vanwege de voorspelbaarheid van de maandelijkse kosten, het gemak van het beheer van het wagenpark en de inclusieve services zoals onderhoud, verzekeringen en belastingen. Deze aspecten kunnen helpen om de operationele kosten te spreiden en onverwachte uitgaven te verminderen, waardoor bedrijven zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Echter, voor andere bedrijven kan operationele lease mogelijk duurder zijn dan alternatieve financieringsopties, zoals financiële lease of het kopen van voertuigen. Het is belangrijk om de totale kosten van operationele lease zorgvuldig af te wegen tegen de voordelen en nadelen van andere financieringsopties, rekening houdend met factoren zoals de duur van het leasecontract, het verwachte gebruik van de voertuigen en de specifieke behoeften van het bedrijf. Over het algemeen kan operationele lease voordelig zijn voor bedrijven die behoefte hebben aan flexibiliteit, gemak en voorspelbaarheid in hun wagenparkbeheer, maar het is essentieel om de kosten en voordelen zorgvuldig af te wegen voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

Operational leasemaatschappijen

LeasePlan
LeasePlan is een van de grootste leasemaatschappijen ter wereld. Ze bieden operationele lease aan voor zowel zakelijke als particuliere klanten. LeasePlan staat bekend om zijn uitgebreide ervaring, wereldwijde aanwezigheid en innovatieve mobiliteitsoplossingen.

Athlon
Athlon richt zich op duurzame mobiliteit en biedt een breed scala aan leaseoplossingen, waaronder operationele lease, financiële lease en private lease. Ze staan bekend om hun focus op klanttevredenheid, innovatie en groene mobiliteitsopties.

Alphabet
Alphabet is een onderdeel van BMW Group en biedt maatwerk leaseoplossingen voor zowel grote bedrijven als het MKB. Ze onderscheiden zich door hun digitale mobiliteitsoplossingen, zoals de Alphabet Mobility App, waarmee klanten hun leaseauto eenvoudig kunnen beheren.

Arval
Arval is gespecialiseerd in operationele autolease en biedt wereldwijd diensten aan voor zowel grote bedrijven als zelfstandigen. Ze onderscheiden zich door hun focus op duurzaamheid, innovatie en mobiliteitsdiensten zoals carsharing en elektrische voertuigen.

Volkswagen Pon Financial Services
Deze leasemaatschappij richt zich op mobiliteitsoplossingen voor de merken van de Volkswagen Groep, zoals Volkswagen, Audi, SEAT en ŠKODA. Ze bieden operationele lease aan met een breed scala aan voertuigen en maatwerkopties voor klanten.

Terberg Leasing
Terberg Leasing is een Nederlandse leasemaatschappij die zich richt op operationele lease voor bedrijven van verschillende groottes. Ze onderscheiden zich door hun persoonlijke benadering, flexibiliteit en expertise in maatwerk leaseoplossingen.

Hitachi Capital Mobility
Hitachi Capital Mobility biedt operationele lease aan voor zowel personenauto's als bedrijfswagens. Ze onderscheiden zich door hun focus op innovatie, duurzaamheid en klantgerichte mobiliteitsoplossingen.

DirectLease
DirectLease is een online leasemaatschappij die zich richt op operationele lease voor particulieren en bedrijven. Ze staan bekend om hun transparante prijzen, eenvoudige leaseproces en uitgebreide service.

Mobility Service Nederland
Deze leasemaatschappij biedt maatwerk leaseoplossingen voor zowel zakelijke als particuliere klanten. Ze onderscheiden zich door hun flexibiliteit, klantgerichte aanpak en brede scala aan mobiliteitsdiensten.

SternLease
SternLease is onderdeel van Stern Groep en biedt operationele lease aan voor zowel personenauto's als bedrijfswagens. Ze onderscheiden zich door hun uitgebreide servicepakket, lokale aanwezigheid en klantgerichte benadering.

Elke leasemaatschappij heeft zijn eigen kenmerken, specialisaties en benaderingen om aan de specifieke behoeften van klanten te voldoen. De verschillen kunnen liggen in zaken als service, prijsstelling, flexibiliteit, duurzaamheid en innovatie.

Reacties
Categorieën