Wat zijn ETF's
Investeren
Investeren
4 min
0

Beginnen met ETFs: alles wat je moet weten over exchange-traded funds

4 min
0

Een ETF, oftewel een Exchange-Traded Fund, is een beleggingsfonds dat op een beurs wordt verhandeld, net als individuele aandelen. Het werkt op een vergelijkbare manier als een traditioneel beleggingsfonds, maar heeft enkele unieke kenmerken die het aantrekkelijk maken voor beleggers.

Hoe werkt een ETF?

Een ETF houdt activa zoals aandelen, obligaties of grondstoffen aan en streeft ernaar de prestaties van een bepaalde index te volgen. In tegenstelling tot traditionele beleggingsfondsen, kunnen ETF's gedurende de handelsdag op de beurs worden gekocht en verkocht tegen marktprijzen. Dit biedt beleggers meer flexibiliteit bij het handelen. Bovendien hebben ETF's over het algemeen lagere beheerskosten dan traditionele fondsen.

Welke soorten ETF's zijn er?

Index-ETF's: Deze ETF's streven ernaar de prestaties van een bepaalde index, zoals de S&P 500 of de FTSE 100, zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Ze bieden beleggers blootstelling aan een brede markt of een specifieke sector zonder dat ze individuele effecten hoeven te selecteren.

Sector-ETF's: Deze ETF's richten zich op specifieke sectoren van de economie, zoals technologie, gezondheidszorg of energie. Ze stellen beleggers in staat om gericht te beleggen in industrieën waarin ze geloven of waarvan ze verwachten dat ze goed zullen presteren.

Grondstoffen-ETF's: Deze ETF's bieden blootstelling aan grondstoffen zoals goud, zilver, olie, landbouwproducten of edelmetalen. Ze stellen beleggers in staat om te profiteren van prijsbewegingen in grondstoffenmarkten zonder fysieke grondstoffen te hoeven bezitten.

Inverse ETF's: In tegenstelling tot traditionele ETF's die de prestaties van een index volgen, streven inverse ETF's ernaar om de prestaties van een index in omgekeerde richting te volgen. Dit betekent dat ze winst genereren wanneer de index daalt, maar verlies lijden wanneer de index stijgt.

Leveraged ETF's: Deze ETF's gebruiken derivaten en hefboomwerking om de prestaties van een index te versterken, waardoor beleggers de kans krijgen om grotere winsten te behalen. Ze zijn echter ook onderhevig aan grotere risico's en volatiliteit.

Valuta ETF's: Deze ETF's bieden blootstelling aan valutamarkten, waardoor beleggers kunnen profiteren van valutabewegingen of hun valutarisico kunnen afdekken.

Wat zijn de risico's van ETF?

Hoewel ETF's over het algemeen als minder risicovol worden beschouwd dan individuele aandelen, zijn er nog steeds enkele risico's waarmee beleggers rekening moeten houden. Een van de risico's is het marktrisico, dat voortkomt uit schommelingen in de waarde van de onderliggende activa van de ETF. Daarnaast kunnen er liquiditeitsrisico's optreden als er niet voldoende handel plaatsvindt in de ETF op de beurs, waardoor het moeilijk kan zijn om tegen redelijke prijzen te kopen of verkopen. Net als bij elke belegging zijn er ook specifieke risico's verbonden aan de onderliggende activa van de ETF, zoals bedrijfs- of kredietrisico bij aandelen- of obligatie-ETF's.

Hoe verdien je geld met ETF's?

Er zijn verschillende manieren waarop beleggers geld kunnen verdienen met ETF's. Ten eerste kunnen beleggers winst maken door te profiteren van koersstijgingen van de ETF zelf. Als de waarde van de onderliggende activa van de ETF stijgt, zal de prijs van de ETF over het algemeen ook stijgen. Daarnaast kunnen beleggers inkomen genereren door dividenden of rentebetalingen te ontvangen van de onderliggende activa van de ETF. Ten slotte kunnen beleggers geld verdienen door de ETF te verhandelen, waarbij ze proberen te profiteren van prijsschommelingen door te kopen tegen een lage prijs en te verkopen tegen een hogere prijs.

Alles over Bitcoin ETFs: investeren, kopen en handelsmogelijkheden

De wereld van cryptocurrency blijft evolueren met nieuwe beleggingsinstrumenten zoals Bitcoin ETFs (Exchange-Traded Funds). Deze fondsen bieden beleggers de mogelijkheid om indirect in Bitcoin te investeren zonder de complexiteit van het direct kopen en opslaan van crypto. In dit segment verkennen we wat een Bitcoin ETF is, de recente ontwikkelingen rondom goedkeuringen, en hoe je deze kunt kopen.

Wat is een Bitcoin ETF?

Een Bitcoin ETF is een beleggingsfonds dat op traditionele aandelenmarkten wordt verhandeld en tracht de prijs van Bitcoin te volgen. Het stelt beleggers in staat om in Bitcoin te investeren via conventionele beleggingsaccounts, wat de toegankelijkheid en liquiditeit verhoogt zonder de noodzaak voor digitale wallets of cryptocurrency exchanges.

Recente ontwikkelingen en goedkeuringen

De weg naar de goedkeuring van Bitcoin ETFs is bezaaid met zowel hoopvolle anticipatie als regulatorische hobbels. De goedkeuring van een Bitcoin ETF door financiële autoriteiten zou een mijlpaal betekenen, waarmee institutionele en casual beleggers gemakkelijker toegang krijgen tot crypto. Elk nieuws over goedkeuringen is van groot belang voor de marktdynamiek en de acceptatie van Bitcoin als beleggingsklasse.

bitcoin etf approved

Hoe een Bitcoin ETF te kopen

Het kopen van een Bitcoin ETF volgt hetzelfde proces als het kopen van andere ETFs:

  1. Kies een broker: Zorg ervoor dat je broker de Bitcoin ETF aanbiedt.
  2. Open en fund je account: Zorg dat je handelsaccount gefinancierd is.
  3. Plaats je order: Zoek naar de ticker van de Bitcoin ETF en plaats je kooporder.
  4. Beheer je investering: Volg de prestaties van je investering en pas je strategie aan als dat nodig is.

Voordelen van Bitcoin ETFs

  • Gemak: Eenvoudig te kopen en verkopen net als aandelen.
  • Veiligheid: Geen noodzaak om zich zorgen te maken over het beheren van private keys.
  • Regulering: Biedt een veiliger gevoel door regulering en toezicht van financiële autoriteiten.

Nadelen van Bitcoin ETFs

  • Kosten: ETFs kunnen beheerskosten met zich meebrengen die direct investeren in Bitcoin niet heeft.
  • Tracking error: De ETF kan de prijs van Bitcoin niet altijd perfect volgen.

Voor diepgaande informatie over het kopen en handelen in cryptocurrencies, verwijzen we je naar onze uitgebreide blog over het kopen en traden van crypto. Dit geeft je alle tools en kennis die je nodig hebt om zowel in traditionele als crypto-specifieke beleggingsvehikels te duiken.

Conclusie: Bitcoin ETFs kunnen een game-changer zijn in de manier waarop investeerders toegang krijgen tot Bitcoin. Hoewel de volledige goedkeuring nog onderweg is, biedt de anticipatie al een boeiende kans voor vooruitstrevende beleggers. Met de juiste strategie en een goed begrip van ETFs kunnen beleggers profiteren van de potentie die deze nieuwe beleggingsvorm biedt.

Waar kan ETF's kopen?

Online brokers: Dit zijn platforms waar beleggers online effecten kunnen kopen en verkopen. Populaire online brokers in Nederland zijn bijvoorbeeld DEGIRO, BinckBank, Lynx, en Alex. Deze platforms bieden vaak een breed scala aan ETF's waaruit beleggers kunnen kiezen, en ze kunnen ook tools en informatie bieden om beleggers te helpen bij het nemen van beslissingen.

Beleggingsapps: Er zijn verschillende beleggingsapps beschikbaar die het gemakkelijk maken voor beleggers om ETF's te kopen en te verkopen vanaf hun smartphone of tablet. Voorbeelden hiervan zijn apps zoals Peaks, BUX Zero, en ABN AMRO Beleggen. Deze apps zijn vaak gebruiksvriendelijk en bieden beleggers toegang tot een breed scala aan ETF's en andere beleggingsmogelijkheden.

Robo-adviseurs: Robo-adviseurs zijn geautomatiseerde beleggingsplatforms die beleggingsportefeuilles samenstellen en beheren op basis van de doelen en risicotolerantie van de belegger. Populaire robo-adviseurs in Nederland zoals Evi van Lanschot, Pritle (nu Brand New Day Beleggen), en Binck Forward bieden vaak portefeuilles die bestaan uit ETF's. Beleggers kunnen geld storten en de robo-adviseur zal het geld automatisch beleggen in de geselecteerde ETF's.

Traditionele banken: Veel traditionele banken in Nederland bieden ook beleggingsdiensten aan, waaronder de mogelijkheid om ETF's te kopen en te verkopen. Klanten kunnen bij hun bank terecht voor beleggingsadvies en toegang tot een breed scala aan beleggingsproducten, waaronder ETF's. Voorbeelden van traditionele banken met beleggingsdiensten zijn ING, Rabobank, en ABN AMRO.

Reacties
Categorieën