Inkomstenbelasting
Belastingen
Belastingen
5 min
0

Alles over aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers en zzp'ers

5 min
0

Belastingen zijn een belangrijk onderdeel van het zakendoen voor ondernemers en ZZP'ers. Het begrijpen van inkomstenbelasting en hoe deze van toepassing is op jouw bedrijf is van cruciaal belang om financiële stabiliteit te garanderen en te voorkomen dat je in problemen komt met de belastingdienst.

Vereisten om als ondernemer voor inkomstenbelasting aangemerkt te worden

In de complexe wereld van belastingen is de definitie van 'ondernemer' niet altijd zwart-wit. Om te bepalen of je inkomsten beschouwd worden als winst uit onderneming, voert de Belastingdienst een evaluatie uit op basis van diverse criteria.

 • Cruciaal hierbij is de vraag of je winst maakt met je onderneming. Een jaar zonder winst of met verlies kan ertoe leiden dat de fiscus je niet als ondernemer ziet.

 • Even belangrijk is de mate van zelfstandigheid van je bedrijf: heb je de vrijheid in hoe en waar je werkzaamheden uitvoert, zonder een gezagsverhouding?

 • Continuïteit speelt ook een rol; toon je intentie en capaciteit om je bedrijf duurzaam voort te zetten, inclusief marketinginspanningen?

 • Daarnaast is het urencriterium, waarbij je minimaal 1.225 uren per jaar aan je onderneming moet besteden, een sleutelfactor voor het verkrijgen van fiscale voordelen.

 • Andere overwegingen zijn het hebben van meerdere opdrachtgevers, het ondernemersrisico dragen, en persoonlijke aansprakelijkheid voor de bedrijfsschulden. Deze factoren samen bepalen je status als ondernemer voor de inkomstenbelasting, wat de deur opent naar verschillende fiscale voordelen.

inkomstenbelasting berekenen

Inkomstenbelasting voor ondernemers

Ondernemers worden geconfronteerd met een complex belastinglandschap. In tegenstelling tot werknemers, betalen ze geen loonbelasting maar moeten ze inkomstenbelasting betalen over hun winst. Het is belangrijk om te weten hoe je bedrijfswinst wordt belast en hoe je dit kunt optimaliseren.

Als ondernemer moet je begrijpen welke soorten inkomsten onderhevig zijn aan belasting en welke aftrekposten beschikbaar zijn om je belastingaanslag te verlagen. Bijvoorbeeld, zakelijke kosten, zoals kantoorkosten, reiskosten en marketinguitgaven, kunnen vaak worden afgetrokken van je belastbaar inkomen.

Belastingaangifte als ZZP'er

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) ben je verantwoordelijk voor je eigen belastingaangifte. Dit omvat het indienen van de juiste formulieren en het betalen van inkomstenbelasting op je inkomsten als ZZP'er. Het is van vitaal belang om te begrijpen welke documentatie je nodig hebt en wat de deadlines zijn.

Je moet regelmatig je inkomsten en uitgaven bijhouden, zodat je nauwkeurige belastingaangiften kunt indienen. Het gebruik van boekhoudsoftware kan je helpen bij het bijhouden van je financiën en het genereren van overzichten die nodig zijn voor je belastingaangifte.

Aftrekposten voor ondernemers

Om ondernemerschap te stimuleren, biedt de Nederlandse belastingwetgeving diverse aftrekposten die je belastbare winst aanzienlijk kunnen verlagen.

 • Deze omvatten de zelfstandigenaftrek, die je kunt claimen als je voldoet aan het urencriterium en erkend wordt als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 • Voor starters is er extra ondersteuning in de vorm van de startersaftrek, die bovenop de zelfstandigenaftrek komt, om nieuwe ondernemingen te helpen in hun cruciale beginjaren.

 • Er zijn speciale regelingen voor ondernemers die arbeidsongeschikt zijn en voor ondernemingen die investeren in speur- en ontwikkelingswerk.

 • Vergeet ook de meewerkaftrek niet, die van toepassing is als je partner significant bijdraagt aan je bedrijf zonder daarvoor voldoende gecompenseerd te worden.

 • Bovendien kan bij de beëindiging van je onderneming de stakingsaftrek van belang zijn om de belastingimpact op de stakingswinst te verlagen.

 • Investeringsaftrek zoals de KIA, MIA, VAMIL of EIA

 • Mkb-winstvrijstelling

Hoe wordt inkomstenbelasting berekend

Het berekenen van inkomstenbelasting kan ingewikkeld zijn vanwege verschillende factoren, waaronder je inkomen, aftrekposten en tariefschalen. In Nederland wordt de inkomstenbelasting berekend op basis van een progressief tariefsysteem, wat betekent dat hoe meer je verdient, hoe hoger het belastingtarief is.

Voor zelfstandige ondernemers worden de belastingen berekend op basis van de winst die je hebt gegenereerd. Het is belangrijk om te begrijpen hoe de belastingtarieven werken en welke aftrekposten je kunt toepassen om je belastingaanslag te verlagen.

Praktijkvoorbeeld: berekening van inkomstenbelasting voor ZZP'ers in 2023

1. Brutowinst berekenen

Een ZZP'er genereert €60.000 aan omzet en maakt €10.000 aan zakelijke kosten. Dit resulteert in een brutowinst van €50.000.

2. Aftrekposten bepalen en berekenen

Van deze brutowinst worden de volgende aftrekposten afgetrokken:

 • Zelfstandigenaftrek: €5.030
 • Startersaftrek: €2.123

Na aftrek van deze posten is de winst €42.847. De mkb-winstvrijstelling wordt vervolgens toegepast, die 14% van €42.847 is, oftewel €5.999. Dit brengt het belastbaar inkomen op €36.848.

3. Belastingschijf bepalen

Het belastbaar inkomen van €36.848 valt volledig binnen de eerste belastingschijf voor 2023.

4. Belasting box 1 berekenen

Met een belastbaar inkomen van €36.848 valt de ZZP'er in schijf 1, waar het belastingpercentage 36,93% is. De verschuldigde belasting bedraagt dus €36.848 x 36,93% = €13.606.

5. Algemene heffingskorting berekenen

De algemene heffingskorting voor een inkomen van €36.848 wordt berekend als €3.070 - (($36.848 - €22.660) x 6,095%) = €3.070 - €864 = €2.206.

6. Arbeidskorting berekenen

De arbeidskorting op een belastbaar inkomen van €36.848 is €4.260 - 6,510% x (€36.848 - €37.690), wat resulteert in €4.260 (geen afname omdat het inkomen lager is dan het startpunt voor de afname).

7. Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw berekenen

De bijdrage Zvw is 5,43% van het belastbaar inkomen, dus 5,43% van €36.848 = €2.001.

8. Inkomstenbelasting berekenen

De totale inkomstenbelasting wordt als volgt berekend: €13.606 (belasting Box 1) - €2.206 (algemene heffingskorting) - €4.260 (arbeidskorting) + €2.001 (Zvw) = €9.141.

Praktijkvoorbeeld: berekening van inkomstenbelasting

Administratie en boekhouding

Een nauwkeurige financiële administratie en boekhouding zijn essentieel om je inkomsten correct te berekenen en belastingfraude te voorkomen. Het gebruik van boekhoudsoftware kan je helpen bij het stroomlijnen van dit proces.

Je moet alle inkomsten en uitgaven bijhouden en ervoor zorgen dat je documentatie op orde is. Dit omvat het bewaren van facturen, bonnetjes en bankafschriften.

Een goed georganiseerde administratie maakt het gemakkelijker om je belastingaangifte correct in te vullen en eventuele vragen van de belastingdienst te beantwoorden. Wil je je eigen boekhouding en administratie doen? Vergelijk de beste boekhoudprogramma's hier!


Uitstel aanvragen voor de aangifte Inkomstenbelasting ondernemers 2023

Het leven van een ondernemer kan hectisch zijn, en soms heb je simpelweg niet genoeg tijd om je belastingaangifte voor de deadline in te dienen. Gelukkig biedt de Belastingdienst de mogelijkheid om uitstel aan te vragen. Dit geeft je extra tijd om je financiën op orde te krijgen en je aangifte zorgvuldig voor te bereiden. Het is essentieel om dit uitstel tijdig aan te vragen om te voorkomen dat je boetes krijgt of dat je toeslagen worden stopgezet. Houd er rekening mee dat als je geen uitstel aanvraagt en de deadline mist, dit kan leiden tot financiële sancties en complicaties met de Belastingdienst. Zo begint een verzuimboete bij €385. Wanneer dit vaker voorkomt kan dit zelfs oplopen tot €5.514. 

Bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) voor ondernemers

Een belangrijk, maar soms over het hoofd gezien aspect van de fiscale verplichtingen van ondernemers, is de bijdrage aan de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze bijdrage is inkomensafhankelijk en moet door elke ondernemer worden voldaan, ongeacht of er inkomstenbelasting betaald moet worden. De Zvw-bijdrage wordt berekend als een percentage van je belastbare winst, wat betekent dat het belangrijk is om je winst nauwkeurig te berekenen en op de hoogte te zijn van het maximale bijdrage-inkomen om niet voor verrassingen te komen staan.

Belastingplanning

Slimme belastingplanning kan je helpen om je belastingverplichtingen te minimaliseren. Dit omvat het begrijpen van de belastingwetten en het structureren van je financiën op een manier die fiscale voordelen oplevert.

Je kunt bijvoorbeeld overwegen om je winst te spreiden over meerdere jaren om in een gunstigere belastingschaal te vallen. Ook kun je investeren in bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur om de beste belastingstrategie voor jouw bedrijf te bepalen.

Reacties
Categorieën