Factuur maken
Administratie & boekhouding
Administratie & boekhouding
5 min
0

Alles wat je moet weten over het maken van een factuur

5 min
0

Wat is een factuur?

Een factuur is een essentieel document in het zakendoen. Het roept vaak de vraag op: is het "de factuur" of "het factuur"? In de Nederlandse taal wordt zowel "de factuur" als "het factuur" gebruikt, afhankelijk van de context. Het is belangrijk om te begrijpen wanneer elk lidwoord wordt toegepast. Een factuur is een schriftelijke rekening die een verkoper verstrekt aan een koper om de geleverde goederen of diensten en de bijbehorende kosten vast te leggen. Een factuur bevat specifieke informatie, zoals de naam en adresgegevens van beide partijen, de datum van de transactie, een uniek factuurnummer, een gedetailleerde beschrijving van de goederen of diensten, de prijs, btw en eventuele andere kosten.

Facturen dienen niet alleen als bewijs van een transactie, maar ze zijn ook cruciaal voor financiële administratie en belastingdoeleinden. Zowel verkopers als kopers moeten zorgvuldig omgaan met facturen om nauwkeurige financiële verslagen te behouden en wettelijke vereisten na te leven.

Waarom is een professionele factuur belangrijk?

Een professionele factuur is van groot belang om verschillende redenen:

 1. Wettelijke vereisten: In veel landen zijn bedrijven verplicht om gedetailleerde facturen uit te geven voor hun transacties. Een correcte factuur helpt bij het voldoen aan wettelijke vereisten en belastingaangiften.

 2. Duidelijkheid en transparantie: Een professionele factuur biedt duidelijkheid over de geleverde goederen of diensten, prijzen en betalingstermijnen. Dit voorkomt misverstanden en geschillen tussen verkopers en klanten.

 3. Professionaliteit: Het gebruik van professionele facturen straalt betrouwbaarheid en professionaliteit uit naar klanten. Het toont aan dat je serieus bent over je zakelijke transacties.

 4. Boekhouding en financiële planning: Facturen zijn waardevolle documenten voor je financiële administratie. Ze helpen je bij het bijhouden van inkomsten, uitgaven en winst, wat essentieel is voor financiële planning en besluitvorming.

 5. Betaling opvolging: Een overzichtelijke factuur bevat duidelijke betalingsinstructies en een vervaldatum. Dit maakt het voor klanten eenvoudiger om op tijd te betalen, wat belangrijk is voor je cashflow.

Een professionele factuur is dus niet alleen een administratieve verplichting, maar ook een krachtig zakelijk hulpmiddel dat bijdraagt aan het succes van je onderneming. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de opmaak en inhoud van je facturen om deze voordelen te benutten.

factuur maken

Wat moet er op een factuur staan?

Een factuur moet specifieke informatie bevatten om als wettelijk geldig en bruikbaar te worden beschouwd. Hier is een overzicht van de essentiële elementen die op een factuur moeten staan:

 1. De naam en adresgegevens van de verkoper: Dit omvat de volledige naam of handelsnaam van je bedrijf, evenals het postadres en contactgegevens.

 2. De naam en adresgegevens van de koper: De gegevens van je klant, inclusief hun naam, postadres en eventuele specifieke informatie die nodig is voor facturering.

 3. Factuurnummer: Een uniek identificatienummer voor elke factuur. Dit nummer helpt bij het organiseren en bijhouden van facturen.

 4. Factuurdatum: De datum waarop de factuur is uitgegeven. Dit is belangrijk voor het vaststellen van de betalingstermijn.

 5. Vervaldatum: De datum waarop de betaling verschuldigd is. Zorg ervoor dat de vervaldatum duidelijk wordt vermeld.

 6. Beschrijving van goederen of diensten: Een gedetailleerde beschrijving van wat er is geleverd, inclusief hoeveelheden, eenheidsprijzen en eventuele kortingen.

 7. Totaalbedrag: Het totale bedrag dat de klant moet betalen, inclusief eventuele belastingen en kosten.

 8. Btw-bedrag: Als je btw in rekening brengt, moet het btw-bedrag duidelijk worden vermeld op de factuur.

 9. Betalingsinstructies: Geef aan hoe de klant kan betalen, bijvoorbeeld via bankoverschrijving, creditcard of een andere betaalmethode.

 10. Bankgegevens: Als je bankoverschrijving als betaalmethode accepteert, vermeld dan je bankrekeninggegevens.

 11. Eventuele algemene voorwaarden: Als je specifieke voorwaarden hebt voor betaling, retourzendingen of garanties, neem deze dan op de factuur op.

 12. Bedrijfslogo: Het toevoegen van je bedrijfslogo kan je factuur een professionele uitstraling geven.

Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat al deze informatie correct en volledig is opgenomen in je facturen om juridische en financiële problemen te voorkomen. Een overzichtelijke en informatieve factuur vergemakkelijkt ook het betalingsproces voor je klanten.

Factuur voorbeeld

Een handige manier om te begrijpen hoe een factuur eruit hoort te zien, is door naar een factuur voorbeeld te kijken. Hier is een eenvoudig voorbeeld van een factuur met de belangrijkste elementen:

factuur voorbeeld

Dit voorbeeld geeft je een idee van hoe je jouw eigen facturen kunt opstellen. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie toevoegt en dat de factuur duidelijk en professioneel oogt. Het gebruik van factuursoftware kan ook helpen bij het efficiënt genereren van facturen.

Proforma factuur

Een proforma factuur is een voorlopige factuur die wordt gebruikt voordat de definitieve transactie plaatsvindt. Het wordt vaak gebruikt in internationale handel of in situaties waarin goederen of diensten worden aangeboden voordat de betaling is ontvangen. Hier zijn enkele belangrijke punten over proforma facturen:

 • Doel: Een proforma factuur wordt gebruikt om potentiële klanten of kopers te informeren over de kosten van producten of diensten voordat de feitelijke transactie plaatsvindt. Het stelt de klant in staat om de kosten te begrijpen en goed te keuren voordat de definitieve factuur wordt gegenereerd.

 • Inhoud: Net als een reguliere factuur bevat een proforma factuur details zoals de naam van de verkoper, contactgegevens, een beschrijving van de geleverde goederen of diensten, prijzen, belastingen en totaalbedrag. Het moet echter duidelijk vermelden dat het een "proforma factuur" is en geen definitieve factuur.

 • Betaling: Een proforma factuur is geen verzoek om betaling. Het wordt vaak gevolgd door een definitieve factuur zodra de transactie is goedgekeurd. Klanten gebruiken de proforma factuur om budgetten te plannen en financiering te regelen voordat ze tot aankoop overgaan.

 • Internationale handel: In internationale handel wordt een proforma factuur vaak gebruikt om douaneaangiften te ondersteunen. Het geeft douanebeambten inzicht in de waarde van de goederen die worden geïmporteerd of geëxporteerd.

 • Flexibiliteit: Een proforma factuur biedt verkopers en klanten flexibiliteit bij het onderhandelen over prijzen en voorwaarden voordat de definitieve verplichtingen worden aangegaan.

Het is belangrijk om te weten dat een proforma factuur niet hetzelfde is als een wettelijk bindend document, zoals een definitieve factuur. Het is een informatief document dat wordt gebruikt voor planning en communicatie.

Factuurprogramma's en software

Factuurprogramma's en software zijn krachtige tools die bedrijven en ondernemers helpen bij het beheren van hun facturatieproces. Ze bieden tal van voordelen en efficiëntieverbeteringen voor het opstellen, verzenden en beheren van facturen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van factuurprogramma's en software:

 • Automatisering: Factuursoftware automatiseert repetitieve taken, zoals het genereren van facturen op basis van eerdere transacties en het versturen van herinneringen voor openstaande betalingen. Dit bespaart tijd en minimaliseert menselijke fouten.

 • Professioneel ontwerp: Factuurprogramma's stellen gebruikers in staat professioneel ogende facturen te maken met aangepaste logo's, kleurenschema's en lay-outs. Dit draagt bij aan de merkidentiteit en klantperceptie.

 • Tijdige herinneringen: Veel factuursoftware biedt de mogelijkheid om automatische betalingsherinneringen te sturen aan klanten. Dit helpt bij het verbeteren van de cashflow door ervoor te zorgen dat betalingen op tijd worden ontvangen.

 • Betalingsverwerking: Sommige factuurprogramma's integreren betalingsgateways, waardoor klanten facturen direct online kunnen betalen. Dit versnelt het betalingsproces en vermindert het aantal openstaande betalingen.

 • Overzichtelijke archivering: Factuursoftware slaat alle uitgegeven facturen op een georganiseerde manier op, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor referentie of belastingdoeleinden.

 • Rapportage: Geavanceerde factuurprogramma's bieden rapportagefuncties waarmee gebruikers inzicht kunnen krijgen in hun financiële prestaties. Dit omvat het bijhouden van betalingsstatussen, omzetanalyse en meer.

Het kiezen van de juiste factuursoftware hangt af van de behoeften van het bedrijf, de complexiteit van de facturatieprocessen en het budget. Er zijn tal van opties beschikbaar, variërend van eenvoudige gratis factuurprogramma's tot uitgebreide boekhoudsoftware met facturatiemogelijkheden. Het is belangrijk om software te selecteren die naadloos kan integreren met de bestaande boekhoud- en zakelijke tools van het bedrijf.

Reacties
Categorieën